SOM EUROPEUS! 14.02.2020

Benvinguts al blog de Llevant famílies!

Aquestes setmanes hem seguit treballant en el projecte d'Europa.

Hem repassat a través de comprensions lectores i exercicis del llibre de medi social les institucions europees, els països de la zona euro i els que són de la Unió Europea per tal de tenir-ho ja claríssim. Els enllaços que vam posar la setmana passada ens han ajudat molt...i l'Ester ja ens ha posat un control sobre aquests aspectes per la setmana vinent!

Parlant dels països de la zona euro, l'Ester ens va demanar que portéssim monedes d'euro a l'aula: de 10 cèntims, de 20 cèntims, de 50 cèntims i d'1 euro. Per taules vam posar en comú les monedes i ens en vam adonar que una de les cares mostrava un dibuix o una cara de persona que moltes vegades no sabíem qui era i d'on era. Sort que el Hao Jie va portar un estoig de casa seva amb totes les monedes dels països que tenen l'euro!

Vam poder mirar la imatge o la persona de quin país era i ens van sortir monedes de: Països Baixos, República Francesa, Alemanya, Portugal, Grècia, Àustria, Luxemburg... i també d'Espanya. Com podia ser tanta diversitat si no hem viatjat a tots aquests països! 

Treballar amb els euros ens ha portat a inventar-nos problemes matemàtics sobre entrades a monuments, dinars a restaurants, canvis de monedes, viatges d'estiu... això ens ha permès començar  a operar amb nombres decimals!

Hem observat la diversitat lingüística que existeix a Europa: ens va agradar molt buscar una mateixa paraula com pa o bona nit, en diferents idiomes. Les paraules d'arrel romànica s'assemblaven més entre si i en canvi els d'arrel germànica o escandinava eren realment ben diferents, amb grafies i sons que desconeixíem totalment.Per tenir més informació sobre els països que formen Europa vam llegir un text on ens parlava del nombre d'habitants i procedència d'aquests, així com de les característiques culturals més importants dels Països Baixos, d'Itàlia, de Suècia i d'Àustria. Això ens ha permès conèixer que a Àustria hi ha el primer museu dedicat al so i a la música, que als Països Baixos se'ls coneix com la floristeria del món gràcies a les famoses tulipes i altres flors, i que a Itàlia és molt famós el seu Carnaval de Venècia.I la gent europea que viu a casa nostra segueixen els seus costums i tradicions? O han adoptat les tradicions catalanes? Amb aquestes preguntes ens hem plantejat a l'aula fer una enquesta a amics i alumnes que visquin aquí a Santa Perpètua però siguin originàries d'algun país europeu. Hem trobat companys d'aula com la Daniela, o companys d'escola com l'Eero o l'Aryanne, o amics que són de Rússia com ha dit l'Oriol o de Grècia com ha dit la Francesca. 
Per grups hem fet una pluja d'idees de preguntes sobre els seus orígens, o sobre costums, tradicions o celebracions que fan i que han incorporat com a pròpies un cop establerts aquí. Tot això ens donarà informació per redactar un informe sobre quins trets culturals catalans han adoptat. 
Després de parlar d'Europa durant tantes setmanes l'Ester ens ha plantejat que reproduíssim a través de dibuixos què significa per nosaltres Europa. Primer ens ha costat molt i hem hagut de fer una pluja d'idees entre tots: lloc on vivim, lloc per viatjar i conèixer monuments, no tenim fronteres, una mateixa moneda i bandera, idiomes diferents, injustícies, unió de països... i aquí tenim els resultats!

Amb l'Ester vam llegir un text on ens animava a participar al Parlament Europeu! Una manera ben original de participar-hi és reproduint una de les sessions de debat que es fa en aquesta institució. Per això ens ha fet molta il·lusió quan l'Ester ens ha comentat que farem un debat per defensar interessos de dos països diferents... i això no és cosa fàcil!
Primer hem de buscar informació, fixant-nos bé amb els aspectes positius i negatius per poder contrarestar els arguments dels altres, escollir un portaveu i arribar a un acord. Molta feina a fer! Tot just l'hem iniciat.

Hem seguit avançant amb els grups d'experts i hi ha grups que ja poden començar a preparar l'exposició del seu tema. Alguns encara falta completar petits detalls i d'altres encara tenim feina a acabar.


Gràcies famílies i fins la setmana vinent!